ELI, spletna pomočnica za osebe z demenco

Vsaka tretja starost se konča z motnjami spomina. V Sloveniji bije bitko z njimi okrog 100.000 ljudi. Mnogi od njih se pred začetkom bolezni niso spoznali z digitalno tehnologijo, zanje pa pogosto skrbijo svojci, ki so tudi sami tehnično nevešči. Digitalne storitve, ki iz domačega udobja povezujejo, zabavajo in izobražujejo računalniško pismene, za opazen del družbe praktično ne obstajajo.

ELI je digitalna pomočnica, ki omogoča uporabo spletnih storitev tehnično neveščim.

Ljudem, ki težko upravljajo računalniški uporabniški vmesnik, s pomočjo strojnega učenja in osebnega profila ponuja personalizirane spletne vsebine. Tudi časovno se vsebina prilagaja uporabnikovim navadam. Navigacijo po računalniku, ki starejšim in dementnim predstavlja glavno oviro pri uporabi, poenostavi na en sam dotik zaslona, ki potrjuje ponujeno izbiro.

Nabor vsebin, ki jih lahko ELI ponudi, je širok: stiki z družino in prijatelji, multimedijske vsebine, izobraževalne, duhovne, zdravstvene in storitev prve pomoči.

ELI je naš najnovejši razvojni projekt v fazi prototipa. Deloval bo na vseh napravah, predvidevamo pa največ uporabe na tabličnih računalnikih. Njegov cilj je razmislek o tem, kako s tehnologijo premostiti ne le fizične razdalje, temveč generacijske prepade, osamljenost, zapostavljenost v družbi, prepad med tukaj in tam.

Informacije o projektu
Kreativno vodenje:

Zarja Vintar

Umetniško vodenje / oblikovanje:

Jana Jazbec

Programiranje:

Vid Ribič, Miha Medven

Vodenje projekta:

Sara Grabnar

Nagrade

Milano Design Week 2020 (Nomination)