ELI, spletna pomočnica za osebe z demenco

Vsaka tretja starost se konča z motnjami spomina. V Sloveniji bije bitko z njimi okrog 100.000 ljudi. Mnogi od njih se pred začetkom bolezni niso spoznali z digitalno tehnologijo, zanje pa pogosto skrbijo svojci, ki so tudi sami tehnično nevešči. Digitalne storitve, ki iz domačega udobja povezujejo, zabavajo in izobražujejo računalniško pismene, za opazen del družbe praktično ne obstajajo.

ELI je programska oprema, ki omogoča uporabo spletnih storitev tehnično neveščim.

Ljudem, ki težko upravljajo računalniški uporabniški vmesnik, s pomočjo strojnega učenja in osebnega profila ponuja personalizirane spletne vsebine. Tudi časovno se vsebina prilagaja uporabnikovim navadam. Navigacijo po računalniku, ki starejšim in dementnim predstavlja glavno oviro pri uporabi, poenostavi na en sam dotik zaslona, ki potrjuje ponujeno izbiro.

Nabor vsebin, ki jih lahko ELI ponudi, je širok: stiki z družino in prijatelji, multimedijske vsebine, izobraževalne, duhovne, zdravstvene in storitev prve pomoči.

 

Razvoj projekta

Projekt je v fazi delujočega prototipa. Deluje na vseh napravah, vendar je optimiziran za tablične računalnike, še posebej tiste z operacijskim okoljem Android. Če bi želeli svojca z znaki kognitivnega popuščanja vključiti v program, se nam prosimo oglasite. Sodelovanje je brezplačno. 

Partnerji

Razvojni del projekta vodi Kofein dizajn. Sodelujejo društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci s specifičnimi znanji o demenci, ZOTKS, z medgeneracijskim sodelovanjem in prostovoljci ter DSO Ljubljana Vič-Rudnik, prvi dom za starejše občane, v katerem testiramo naš produkt. K povezovanju v partnerstvo vabimo družbe in organizacije s področij: demenca, tehnologija, izobraževanje, mediji, vsebine za starejše, zdravje, raziskave in druge.

 

Povezave

www.kofein.si

www.eli.si

https://kofein.si/digitalni-projekti/eli/

https://www.eli.si/kolofon

www.eli.si/napovednik

www.eli.si/predogled

 

Kontakt

zarja@kofein.si

info@kofein.si

+386 1 4268500

Informacije o projektu
Kreativno vodenje:

Zarja Vintar

Umetniško vodenje / oblikovanje:

Jana Jazbec

Programiranje:

Vid Ribič, Miha Medven

Vodenje projekta:

Maruša Kuret

Nagrade

GZS, Nacionalno srebrno priznanje za inovacijo
GZS Osrednjeslovenske regije, Zlato priznanje za inovativacijo
CzK - Design for the post apocalypse world
Milano Design Week 2020 (Nomination)