ELI, spletna pomočnica za osebe z demenco

Vsaka tretja starost se konča z motnjami spomina. V Sloveniji bije bitko z njimi okrog 100.000 ljudi. Mnogi od njih se pred začetkom bolezni niso spoznali z digitalno tehnologijo, zanje pa pogosto skrbijo svojci, ki so tudi sami tehnično nevešči. Digitalne storitve, ki iz domačega udobja povezujejo, zabavajo in izobražujejo računalniško pismene, za opazen del družbe praktično ne obstajajo.

ELI je programska oprema, ki omogoča uporabo spletnih storitev tehnično neveščim.

Ljudem, ki težko upravljajo računalniški uporabniški vmesnik, s pomočjo strojnega učenja in osebnega profila ponuja personalizirane spletne vsebine. Tudi časovno se vsebina prilagaja uporabnikovim navadam. Navigacijo po računalniku, ki starejšim in dementnim predstavlja glavno oviro pri uporabi, poenostavi na en sam dotik zaslona, ki potrjuje ponujeno izbiro.

Nabor vsebin, ki jih lahko ELI ponudi, je širok: stiki z družino in prijatelji, multimedijske vsebine, izobraževalne, duhovne, zdravstvene in storitev prve pomoči.

 

Razvoj projekta

Projekt je v fazi prototipa 1.0. Deluje na vseh napravah, vendar je optimiziran za tablične računalnike, še posebej tiste z operacijskim okoljem Android. Dostopen je na naslovu www.eli.si.

 

Funkcionalnosti 1.0:

  • predvaja poskusni program od 8h do 17h;
  • trenutna programska shema: glasba-film-izobraževalne oddaje-igre; skoraj vse vsebine trenutno črpamo z aplikacije YouTube;
  • za potrebe razvoja zbiramo podatke o obnašanju uporabnikov; podatkov ne posredujemo tretjim osebam; podatki so: interakcije uporabnika z zaslonom, gibanje tablice, lokacija uporabnika;

Uspešno zaključimo testiranje na 54 uporabnikih. Uporaba je brezplačna.

 

Funkcionalnosti 2.0 (2020):

Dodamo možnost registracije za uporabnike, kar omogoča razvoj naslednjih dodatnih funkcionalnosti:

  • Predvajane vsebine določa algoritem na osnovi umetne inteligence ZA VSAKEGA UPORABNIKA POSEBEJ na osnovi njegovih prioritet.
  • Dodamo možnost, da svojci uporabniku naložijo osebne fotografije in video posnetke;
  • Dodamo druge storitve, ki so vezane na osebo; osebno glasbo, klic najbližjega svojca, spremljanje lokacije uporabnika, časovni opomnik;
  • Dodamo funkcionalnost glasovnega vmesnika;

 

Funkcionalnosti 3.0 (2021):

Razvoj »native« aplikacije za operacijski sistem IOS in Android. Vgradimo funkcionalnosti, ki so se izkazale za najbolj navdušujoče v različici 2.0.

 

Partnerji

Razvojni del projekta vodi Kofein dizajn. Sodelujejo društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci s specifičnimi znanji o demenci, ZOTKS, z medgeneracijskim sodelovanjem in prostovoljci ter DSO Ljubljana Vič-Rudnik, prvi dom za starejše občane, v katerem testiramo naš produkt. K povezovanju v partnerstvo vabimo družbe in organizacije s področij: demenca, tehnologija, izobraževanje, mediji, vsebine za starejše, zdravje, raziskave in druge.

 

Povezave

www.kofein.si

www.eli.si

https://kofein.si/digitalni-projekti/eli/

https://www.eli.si/kolofon

www.eli.si/napovednik

www.eli.si/predogled

 

Kontakt

zarja@kofein.si

info@kofein.si

+386 1 4268500

Informacije o projektu
Kreativno vodenje:

Zarja Vintar

Umetniško vodenje / oblikovanje:

Jana Jazbec

Programiranje:

Vid Ribič, Miha Medven

Vodenje projekta:

Sara Grabnar

Nagrade

Milano Design Week 2020 (Nomination)